سامانه آموزش مجازی حوزه علمیه چیست؟

  • آموزش مجازی
  • مرکز فناوری اطلاعات
  • ۲۰ آذر ۱۴۰۱
  • ۲

معرفی سامانه آموزش مجازی

با بروز بیماری فراگیر کرونا و ممنوعیت برگزاری کلاس‌های درس به شکل حضوری، مرکز فناوری حوزه‌های علمیه بر آن شد که سامانه‌ای جهت مدیریت و برگزاری کلاس‌های درس به شکل مجازی را طرح‌ریزی و سپس راه‌اندازی کند. این مرکز با تلاش‌های مستمر متخصصین خود، در کمتر از یک هفته از سامانه‌ای به نام آموزش مجازی در تابستان ۱۳۹۹ رونمایی کرد.

تعریف دوره و کلاس، تعریف آزمون، برگزاری کلاس آنلاین و آفلاین، حضور و غیاب سیستمی و ثبت تقریرات از مهم‌ترین مزایای این سامانه می‌باشد. ارتباط خودکار این سامانه با بانک اطلاعاتی سامانه نجاح از دیگر ویژگی‌های این سامانه است. با توجه به اینکه منابع این سامانه در اختیار مرکز فناوری حوزه‌های علمیه است، تمامی دروس بارگذاری شده در سامانه برای مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه محفوظ مانده و در نتیجه منبعی غنی از دروس مقدمات و سطح در اختیار دانش‌پژوهان حوزوی قرار خواهد داد.

راهنمای ورود

جهت ورود به سامانه آموزش مجازی، باید از طریق صفحه لاگین اقدام کرد. چنانچه شما کاربر سامانه پیشخوان باشید، می‌توانید با ثبت نام کاربری و رمز عبور، وارد سامانه شوید. بعد از ورود به سامانه پیشخوان، در صفحه اول گزینه «آموزش مجازی» را انتخاب کرده و از خدمات این سامانه استفاده کنید.

هدف

با بروز بیماری فراگیر کرونا و بیم از شیوع گسترده آن، ارتباطات مردم جهان، تحت تأثیر قرار گرفت. تجمعات و جلسات حضوری در سراسر دنیا رو به کاهش رفته و در بعضی از جوامع، با منع قانونی همراه شد. بر همین اساس، برگزاری انواع جلسات و کلاس‌ها به صورت مجازی، با اقبال فزاینده‌ای همراه شد. مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه نیز بر آن شد که بستری را جهت برگزاری کلاس‌ها به صورت غیرحضوری فراهم نماید. به دنبال این تصمیم، مرکز فناوری اطلاعات با تلاش مستمر متخصصان این حوزه در اسرع وقت، سامانه آموزش مجازی را راه اندازی نموده و در دسترس اساتید و معاونین آموزش سراسر کشور قرار داد.

امکانات

  • ایجاد جلسه: این سامانه این امکان را به شما می‌دهد که برای کلاس خود چندین جلسه تشکیل دهید. در این جلسات شما می‌توانید بارگذاری فایل، حضور و غیاب و مدیریت تقریرهای شاگردان را انجام دهید. برگزاری آزمون نیز در این قسمت سامانه امکان‌پذیر است.
  • بارگذاری فایل: در هر جلسه‌ای که توسط استاد تشکیل می‌شود، امکان بارگذاری فایل وجود دارد. فایل‌ها می‌توانند تا حجم صد مگابایت بوده و با فرمت‌های رایج عکس و فیلم و قطعه‌های صوتی باشند. انتخاب نام فایل نیز از دیگر امکانات این قسمت سامانه است.
  • ثبت تقریر: ثبت تقریر یکی دیگر از امکانات مهم این سامانه می‌باشد. این بخش به دو قسمت طلبه و استاد تقسیم می‌شود. در قسمت طلبه، شاگردان کلاس می‌توانند تقریرات هر جلسه را هم به شکل نوشتاری و هم به شکل فایل برای استاد ارسال کنند. از طرف دیگر استاد نیز می‌تواند علاوه بر مشاهده تقریرات، تغییرات لازم را اعمال کرده و تأیید یا رد نماید.
  • حضور و غیاب: حضور و غیاب در این سامانه به دو شکل دستی و سیستمی می‌باشد. در نوع اول، استاد اعضای کلاس را به شکل دستی حضور و غیاب کرده و وضعیت هر کدام از شاگردان را در جلسه مربوطه ثبت می‌کند. در نوع دوم استاد می‌تواند به سیستم فرمان بدهد که هر کدام از طلاب فایل جلسه را دانلود کرده و یا تقریر مربوط به هر جلسه را بارگذاری کرده، حاضر و در غیر این صور غیبت شاگردان را اهمال نماید.
  • کلاس آنلاین: تشکیل کلاس علاوه بر بارگذاری فایل، به صورت آنلاین نیز در این سامانه امکان پذیر می‌باشد. کلاس‌های آنلاین این سامانه در بستر نرم‌افزار ادوبی کانکت برگزار می‌شود. نظرسنجی، گفتگو، ضبط جلسه و ارائه فایل، از مزایای این نرم‌افزار می‌باشد. در زمان همه‌گیری کرونا، کلاس‌های متعددی در مدارس سراسر کشور به کمک این نرم‌افزار به صورت مجازی برگزار گردید.
  • تابلو اعلانات: در این بخش از سامانه، استاد می‌تواند اخبار مربوط به کلاس را ثبت کند.

آزمون: آزمون یکی از سامانه‌های پرکاربرد مرکز فناوری اطلاعات می‌باشد. این سامانه به صورت مجزا به کار گرفته می‌شود؛ اما با توجه به نیاز اساتید، در سامانه آموزش مجازی نیز قرار گرفته است. برگزاری آزمون به صورت تستی و تشریحی، مشخص کردن زمان آزمون، تصحیح سیستمی آزمون تستی و امکان تصحیح آزمون تشریحی از ویژگی‌های این سامانه می‌باشد.

توضیحات

سامانه آموزش مجازی اگرچه در جهت برگزاری کلاس‌های رسمی مدارس سراسر کشور ساخته شد؛ لکن با توجه به امکانات متنوعی که در خود جای داده، مورد استقبال سایر مراکز و تشکل‌های حوزوی قرار گرفته است. به‌طوری که هم‌اکنون بسیاری از مجموعه‌های حوزوی از این سامانه جهت برگزاری دوره‌ها و کلاس خود استفاده می‌کنند. درخواست استفاده از این سامانه برای تمامی مراکز حوزوی تنها با یک درخواست رسمی امکان پذیر می‌باشد.